Warning: Creating default object from empty value in C:\inetpub\sites\kkc\plugins\system\nonumberelements\helpers\parameters.php on line 130
Blog
Κυριακή, 24 Ιούνιος 2018

Γράφει ο Κώστας...

www.kkc.gr

Κώστας Καραμάρκος

Χρηστη Διοικηση με Σαφη Στοχευση σε Εργα που Μπορουν να Υλοποιηθουν Αμεσα για την Διασφαλιση Αξιοπρεπους Διαβιωσης των Πολιτων και Ισορροπιας του Κοινωνικου Ιστου.

on Δευτέρα, 01 Νοέμβριος 2010. Posted in Κώστας Καραμάρκος

Περιφερειακές & Δημοτικές Εκλογές 2010

Όσοι ενδιαφέρονται για τις επερχόμενες εκλογές και δεν έχουν γυρίσει την πλάτη στο διαμορφούμενο πολιτικό περιφερειακό σύστημα, εκτιμώ πως παρακολουθώντας την πορεία των υποψηφίων προς τις κάλπες έχουν ενημερωθεί πλήρως και ποικιλότροπα για τα μεγάλα προβλήματα του τόπου αλλά και για τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που "έρχονται".

Δεδομένης της οικονομικής κατάστασης και των οδηγιών του μνημονίου που υπαγορεύει σκληρές πολιτικές που αγγίζουν σαφέστατα και το πεδίο δράσης των αυτοδιοικητικών μονάδων, για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των ΟΤΑ και τουλάχιστον να διατηρηθεί ένα αξιοπρεπές βιωτικό περιβάλλον, παρατίθενται οι εξής σκέψεις:

1. Η χρηστή διοίκηση και η ορθολογική διαχείριση ανθρώπινων και οικονομικών πόρων απο τους διοικούντες, αποτελεί ένα ασφαλές πεδίο για την ουσιαστική μείωση των λειτουργικών δαπανών και την εξασφάλιση επιπλέον πόρων. Η εφαρμογή αυτής της πολιτικής απο ανθώπους με σημαντική εμπειρία κυρίως της διοίκησης του δημόσιου τομέα αλλα και γνώση των συνθηκών της αγοράς, δεν υπάγεται στους οικονομικούς περιορισμούς και μπορεί να λειτουργεί ανεξάρτητα απο αυτούς.

Απαιτείται ένα ενιαίο στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης που θα συνενώνει όλες τις διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις και ταυτόχρονα με μία "έξυπνη συγχώνευση" των σχετικών προγραμμάτων με εργαλείο υλοποίησης τις αναβαθμισμένες υπηρεσίες προγραμματισμού. Την υλοποίηση των δράσεων θα εξυπηρετεί το Παρατηρητήριο Ανάπτυξης μέσα απο το οποίο εξασφαλίζεται η απαραίτητη διαφάνεια, η ηλεκτρονική δημοκρατία και η ενημέρωση των πολιτών.

2. Αποτελεί απλή διαδικασία η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων ανα τομέα δράσης ενός αυτοδιοικητικού φορέα. Μέσα απο το συνολικό πλέγμα προγραμματισμένων δράσεων επιλέγονται αυτές που έχουν ασφαλή χρηματοδότηση, μελετητική ωριμότητα και ταυτόχρονα την μέγιστη δυνατή ωφελιμότητα προς τους πολίτες.

Πολίτες που γνωρίζουν απο την καθημερινή τους πρακτική πως σε τοπικό επίπεδο είναι προτιμότερη η υιοθέτηση δράσεων σταθεροποιητικής πολιτικής παρά διαρθρωτικής ή επιταχυντικής πολιτικής, οι οποίες πρέπει να ακολουθούνται μόνο κατ' εξαίρεση σε συνθήκες οικονομικής στενότητας

Κοζάνη - Πόλη (και) της γαστρονομίας (?)

on Δευτέρα, 01 Νοέμβριος 2010. Posted in Κώστας Καραμάρκος

Περιφερειακές & Δημοτικές Εκλογές 2010

Παρακολουθώντας κανείς με την βοήθεια του διαδικτύου τις υποψηφιότητες των συνδυασμών για το νέο Καλλικράτειο Δήμο Κοζάνης, κυριολεκτικά βομβαρδίζεται από αναφορές σχετικά με τις προεκλογικές κινήσεις ενώ διατυπώνονται ταυτόχρονα δεκάδες προγραμματικές θέσεις με πιθανά και απίθανα σενάρια.

Δυστυχώς όμως τα δημοσιεύματα και τα ρεπορτάζ αντανακλούν μονόπλευρα τις απόψεις των υποψηφίων αυτοδιοικητικών κυρίως από την πλευρά τους και δυστυχώς, συχνά όχι από την πλευρά των πολιτών.

Οι επιστήμονες που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά για χρόνια στο χώρο της Περιφερειακής Ανάπτυξης, γνωρίζουν πως η εφαρμογή στην πράξη απέχει από την πρόθεση που αποτυπώνεται σε ένα πρόγραμμα και είναι πάντα θετική και αναπτυξιακή.

Θέλοντας να δώσω δημόσια μία επιπλέον διάσταση στις τοποθετήσεις υποψηφίων συνδυασμών σχετικά με τον επιθυμητό χαρακτήρα της πόλης για τα επόμενα χρόνια, που φαίνεται να είναι ο πολιτισμός σε διάφορες μορφές του, θα θυμίσω μία διάσταση και ένα χαρακτηριστικό που είχε η Κοζάνη προηγούμενα χρόνια, αυτή της πόλης με την ιδιαίτερη κουζίνα και τα γαστρονομικά χαρακτηριστικά.

Δυστυχώς την τελευταία δεκαετία το χαρακτηριστικό αυτό (από τα ελάχιστα που είχε να θυμάται ένας επισκέπτης φεύγοντας) φαίνεται να εκλείπει.

Ιδού λοιπόν το ζήτημα : μπορεί η πόλη της Κοζάνης μέσα στο πλέγμα των πολιτιστικών δραστηριοτήτων που θα προβάλλει προς τους δυνητικούς επισκέπτες να διεκδικήσει αυτόν του γαστρονομικού προορισμού ?

μπορεί να σταθεί με αποτελεσματικότητα ο προωθητικός χαρακτηρισμός

«Κοζάνη – Πόλη της γαστρονομίας» ?

No tags found